Osnove strategije za marketing na društvenim mrežama

Social media marketing Online marketing
Osnove strategije za marketing na društvenim mrežama

Svi znaju da su društvene mreže bitan deo marketinških strategija u digitalnom dobu. Kako stvarno biti uspešan u ovom segmentu je velika kompilacija mišljenja, pretpostavki, neznanja i dobrih saveta.

Kako bismo Vam uštedeli novac i vreme ovde će biti navedene neke od već dobro proverenih i uspešnih strategija za marketing na društvenim mrežama.

Marketinške osnove

Dosadašnje iskustvo nam govori da je potrebno dosta vremena kako bi ove strategije uspele. Ako tek započinjete poslovanje, nemojte biti demoralizovani ako nemate odmah pozitivan feedback na aktivnosti. Potrebno je vreme i trud kako biste pospešili svoje poslovanje zahvaljujući društvenim mrežama.

1. Znajte svoj brend i napravite priču oko njega

Jako je važno kod kreiranja brenda da se isti gradi na osnovu vaših vrednosti. Te vrednosti se prožimaju sa brendom i druge osobe će moći da se identifikuju sa Vašim idejama. Uspeh brenda zavisi od mogućnosti prepoznavanja vrednosti u njemu.

2. Znajte ko Vam je ciljna publika

Poznavanje soptvene publike može zvučati kao lagan savet, ali zapravo nije tako. Dosta kompanija greši u određivanju svoje ciljne grupe. Umesto da prate ponašanje svojih korisnika, oni već unapred smisle kako bi njihova publika trebala da bude. Mnogo je bolje detaljno analizirati publiku i na osnovu te analize kreirati koncept prodaje.

3. Odredite jasne ciljeve

Ovaj proces je najbolje započeti tako što se najvažniji ciljevi zapišu. Određivanje ciljeva je korak koji ne smete da preskočite. Pomoću ciljeva se meri uspešnost neke kampanje. Unapred odredite da li želite da uvećate bazu pratilaca, fanova ili da privučete više korisnika na sajt. Znajući ove parametre moći ćete da pratite tempo i potebnan trud kako biste ostvarili zadate ciljeve.

4. Otkrijte koje društvene mreže koriste Vaši korisnici

Prateći analitiku na Vašem sajtu u jednom trenutku ćete primetiti da imate posetioce sa nekih izvora na kojima niste aktivni i koje niste očekivali. Utvrdite sa kojih tačno društvenih mreža dolaze i aktivirajte se na istim. Naučite kako funkcionišu i koja su pravila ponašanja na njima. 

5. Napravite raspored objavljivanja

Različite društvene mreže su aktivne u različito vreme. Kako je nemoguće postići sve, najbolje je da unapred zakazujete svoje objave. Time ćete postići da se željeni sadržaj vidi baš u trenutku kada je aktivnost na toj mreži najveća.

6. Izvodite zaključke iz analitike

Bilo da koristite Google Analytics, Hootsuite ili neki drugi program za analizu rezultata, uvek je bolje donositi odluke o tome šta dalje na osnovu podataka. Naučite kako da najbolje tumačite rezultate, kako vaši korisnici koriste vaš sajt i kako da poboljšate svoj učinak.

7. Ponavljajte i unapređujte

Svi znamo je da suludo raditi jednu stvar iznova i iznova i očekivati različite rezultate. To isto važi i za društvene mreže. Ne možete da očekujete da kampanja koja nije donela nikakve rezultate, odjednom donese uspeh. Iskoristite rezultate analitike i pronađite najuspešniji metod za ostvarivanje cilja. Kada nađete metod koji donosi uspeh, ponovite ga sa vremena na vreme. 

Zaključak

Kombinujući sve gore navedene elemente strategije uspećete da povećate svoju prodaju/posećenost. Imaćete veći uvid u ciljne grupe i lakše ćete moći da kreirate sadržaj koji će privući nove korisnike Vaših usluga.
 
Blog post

8 strategija kako da pretvorite internet poslovanje u nešto što zaista donosi rezultate

U današnjoj eri interneta, jako je teško istaći se na pravi način, a da to donese neki vidljivi rezultat. U daljem tekstu možete naći 8 strategija koje Vam mogu pomoći da mnogo bolje poslujete zahvaljujući prisustvu na internetu.

online marketing
Blog post

Šta je Social Media Marketing?

Trenutno postoji mnogo novih marketinških termina, a mnogi od njih se međusobno prožimaju i dopunjuju. Sve se svodi na derivate internet marketinga, digitalnog marketinga i digitalnog PR-a.

social media marketing
Blog post

Savršeni postovi za društvene mreže

Svi mi objavimo nešto na društvenim mrežama čime smo oduševljeni, a ne dobijemo nikakvu povratnu informaciju od svojih pratilaca. Ovde su navedeni neki saveti kako da pospešite angažman na društvenim mrežama.

social media marketing
Blog post

110+ termina Social Media Marketinga – od A do E

Za većinu ljudi, tweetovanje, stavljanje hashtagova na Instagram fotografiju i slanje pozivnice za Facebook događaj je postalo deo svakodnevnice. (U stvari, ako imate dovoljno prakse, verovatno sve tri stvari radite odjednom.)

social media marketingonline marketing
Blog post

110+ termina Social Media Marketinga – od A do E

Za većinu ljudi, tweetovanje, stavljanje hashtagova na Instagram fotografiju i slanje pozivnice za Facebook događaj je postalo deo svakodnevnice. (U stvari, ako imate dovoljno prakse, verovatno sve tri stvari radite odjednom.)

social media marketingonline marketing
Ostavite Vaš komentar
POŠALJITE KOMENTAR