Treći deo - Kako dizajnirati savršen sajt od jedne stranice

Web dizajn
Treći deo - Kako dizajnirati savršen sajt od jedne stranice

Ovim tekstom završavamo priču o dizajnu jednostraničnog sajta. Teme kojom ćemo se baviti su najbolja rešenja za one page sajtove.

Najbolja rešenja za sajtove od jedne stranice

Većina dobrih dizajnerskih praksi su primenljive na dizajnu od jedne stranice, kao i na bilo kom višestraničnom sajtu. Ali postoje neke dodatne stvari o kojima treba razmišljati, a neke od njih su već pomenute u prethodna dva teksta.

Neka bude jednostavno

Stvoriti previše slojevit i kompleksan dizajn za sadržaj jednostraničnog sajta vam neće doneti ništa dobro. Umesto previše svega, probajte da pojednostavite i dizajn i sam sadržaj, a da i dalje prenesete željenu poruku u celosti.

Linkovi za navigaciju pomažu

Iako vaši korisnici sajt mogu da pregledaju jednostavnim prevlačenjem gore dole (scroll), to ne znači da je to sa korisničkog aspekta i najbolje rešenje. To se posebno odnosi na sajtove koji imaju puno sadržaja koji su podeljeni na segmente. Sem ako imate veoma dobar razlog za nekorišćenje navigacionih linkova, dodavanje navigacije pomaže sajtu da bude više korisnički orijentisan.

Podelite sadržaj

Jednostranični sajt ne znači da sav sadržaj treba da bude u jednoj velikoj celini, čak naprotiv. Podelite sadržaj u logičke celine i segmente tako da korisnici mogu lakše naći ono što ih interesuje. 

Uradite nešto sa pozadinom

Sajtovi od jedne stranice uglavnom imaju veliku pozadinu. One su često ostavljene prazne ili sa nekim motivom koji se ponavlja, ali ima i onih koji taj prostor koriste za nešto kreativno. I pozadina vam može pomoći da segmentirate sadržaj. Pozadina sajta ne mora da bude jedna slika, može biti i serija fotografija, pogotovo ako to više odgovara vašem sadržaju.

Zaključak

Dizajn od jedne stranice može biti odlično rešenje za veliki broj različitih sajtova. Iako nisu početak i kraj dizajna malih sajtova, treba ih uzeti u razmatranje za dosta projekata. Napravite spisak razloga za i protiv korišćenja jednostraničnog dizajna i odlučite.
 
Blog post

Prvi deo - Kako dizajnirati savršen sajt od jedne stranice

Sajtovi koji se sastoje samo od jedne stranice mogu biti odlična tehnika za dizajniranje manjih sajtova, čak i onih za koje se smatra da nikada ne bi mogli biti napravljeni bez više stranica. Postoje brojni razlozi za korišćenje sajtova od jedne strane, od lakoće održavanja do brzine protoka.

web dizajn
Blog post

Drugi deo - Kako dizajnirati savršen sajt od jedne stranice

U prethodnom tekstu smo se bavili prednostima koje donose sajtovi od jedne stranice. U nastavku ćemo obratiti temu kada, a kada ne se koristi sajt od jedne stranice.

web dizajn
Ostavite Vaš komentar
POŠALJITE KOMENTAR