Značenja email fraza

IT podrška Online marketing
Značenja email fraza

U današnje vreme svi mi šaljemo mnogo mejlova, na poslu, kod kuće i sa telefona. Da li znate šta znače najpoznatije email fraze? Čitajte dalje kako biste saznali koje razlike postoje u mogućnostima primanja i slanja mejlova.

Bilo da koristite Gmail, Hotmail, Yahoo mail ili email konfigurisan po Vašem sajtu, postoji mnogo više od primanja samog emaila. Danas ćemo se pozabaviti sa različitim terminima prilikom otvaranja i podešavanja novih email adresa.

Email klijenti naspram Webmail-a

Pre nego što objasnimo različite protokole koji se koriste za primanje emaila, treba da razjasnimo razliku između email klijenata i webmail-a. Ako imate Gmail, Yahoo mail, Hotmail ili neki drugi email nalog onda najverovatnije koristite webmail. A ako koristite neki program poput Microsoft Outlook-a, Windows Live Mail-a ili Mozzila Thunderbird-a za email, onda koristite email klijenta.
 
I webmail i email klijent su programi za primanje i slanje mejlova koji funkcionišu na sličnom principu. Webmail je aplikacija koja je se koristi u sklopu pretraživača, bez pokretanja posebnog programa. Email klijent je program koji se instalira na računaru i pristupa serveru kako bi se mogli slati i primati emailovi.
 
U daljem tekstu ćemo se baviti najčešće upotrebljavanim rečima vezanim za email.

POP3, Post Office Protocol

POP ili Post Office Protocol je način primanja mejlova na drugačiji način od onog kako ih danas primamo. 
 
POP3 je trenutna verzija ove vrste mail protokola i jedna od popularnijih. POP funkcioniše po principu da čim se email primi (download-uje) njegova verzija se briše sa servera i postoji samo na računaru. Što znači da su mejlovi vezani za određeni računar i ne može im se pristupiti putem webmaila ili drugih email klijenata na drugim računarima.
 
Iako se zasniva na starijoj verziji interneta i offline mail-a ima svoju upotrebnu vrednost i danas.

IMAP, Internet Massage Access Protocol

Nasuprot POP3-u, IMAP dopušta korisnicima da prisupe različitim email klijentima ili webmailu i da vide iste mejlove, jer se mailovi ne skladište na računaru, već na serverima, dokle god ih sam korisnik ne izbriše. Pošto se mejlovi čuvaju na remote (udaljenom) serveru, postoji ograničenje koju količinu podataka možete da čuvate koje zavisi od provajdera.

Microsoft Exchange, MAPI i Exchange ActiveSync

MAPI je način putem kojeg aplikacije komuniciraju sa Microsoft Exchange serverima i on je sposoban da kao i IMAP sinhronizuje mejlove, kontakte, kalendare i dr. Ova funkcija sinhronizovanja se naziva Exchange ActiveSync. U zavisnosti od toga da li pristupate preko telefona ili nekog od programa, ova aplikacija ima tri imena: Microsoft Exchange, MAPI i Exchange ActiveSync, ali iste funkcije.
Pošto je MAPI i Exchange Microsoftov proizvod mogu ga koristiti samo oni koji imaju sopstvene Exchange mail servere ili koriste Windows Live Hotmail.

Drugi email protokoli

Da naravno da pored ova tri najveća postoje i drugi protokoli, ali pošto se zasnivaju na sličnim principima, a nisu ni blizu toliko zastupljeni, danas se nećemo baviti njima.

Ukratko: Koji protokol da koristim za svoje mailove?

U zavisnosti od vašeg ličnog načina komuniciranja i odluke od koji webmail ćete koristiti lako možete da izaberete protokol za primanje.
  • Ako pristupate emailu sa mnoštva uređaja, koristite IMAP.
  • Ako pretežno koristite neki od webmailova, a želite sinhronizaciju sa telefonom ili tabletom, takođe koristite IMAP.
  • Ako koristite email samo na jednom računaru, recimo u kancelariji, možete koristiti POP3, ali ipak preporučujemo IMAP.
  • Ako jako dugo koristite mejlove, imate veliku bazu postojećih i usluge provajdera koji ne nudi dovoljno prostora na serverima, za Vas je najbolje rešenje POP3.
Nadamo se da vam je ovo bar razjasnilo neke od nedoumica oko toga kako primamo mejlove.
 
Blog post

7 mitova email marketinga

Već neko vreme internetom kruže različiti mitovi vezani za email marketing. Navešćemo 7 navećih i kratku analizu istih.

online marketing
Blog post

IT konsultanti i kada ih angažovati

U današnje vreme informacionih tehnologija je teško biti u koraku sa svim novinama. Kompanije koje imaju svoja IT odeljenja su sve više počele da angažuju spoljne saradnike – IT konsultante za rešavanje svakodnevnih problema.

it podrška
Blog post

6 načina kako da unapredite svoju B2B email marketing kampanju

Email marketing funkcioniše i to veoma dobro. Na svu sreću, za ljude koje rade u B2B sferi, distribucija marketinških poruka nikada nije bila lakša.

b2bonline marketing
Blog post

Rečnik termina mobilnog marketinga koje morate znati

Mobilni marketing je relativno novo polje sa specifičnim terminima koji se najčešće koriste na engleskom jeziku. Sa ciljem da budete bolji mobilni marketing ekspert potrebno je da poznajete terminologiju. Od SoLoMo-a do SDK-a, pobrojaćemo najvažnije termine mobilnih termina.

social media marketingonline marketing
Blog post

110+ termina Social Media Marketinga – od F do K

Poslednji put smo pisali o preko 110 termina iz Social Media Marketinga od slova A do slova E. Sada dodajemo još termina od slava F do slova K.

social media marketing
Ostavite Vaš komentar
POŠALJITE KOMENTAR